![](/media/lib/315/n-prace-w-terenie-7a06af310c640a2f85201e07df2b1401.jpg)
Zrównoważone rolnictwo sprzed 4,5 tys. lat
24 lipca 2018, 10:31Przez zrównoważone praktyki rolne starożytne społeczności, które zamieszkiwały Amazonię kilka tysięcy lat temu, trwale zmieniły las deszczowy. Nie był więc on wcale taki dziewiczy, jak nam się wydawało...
![](/media/lib/314/n-rozowe-porfiryny-08264b75d1c2dabf656297e60df81c1e.jpg)
Najstarsze zachowane pigmenty w zapisie geologicznym
10 lipca 2018, 10:21Ze skał z Afryki wyekstrahowano najstarsze jak dotąd kolory w zapisie geologicznym. Różowe pigmenty (porfiryny) mają aż 1,1 mld lat.
![](/media/lib/312/n-zywnoscgmo-b1af697e6693368937053ca5f0646930.jpg)
Oznaczanie żywności GMO zmniejsza liczbę jej przeciwników
28 czerwca 2018, 11:47Znakowanie żywności GMO powoduje, że zmniejsza się niechęć wobec niej. Amerykański Departament Rolnictwa przygotowuje zalecenia dotyczące oznaczeń żywności zawierającej genetycznie modyfikowane organizmy. W związku z tym naukowcy z University of Vermont postanowili zbadać, co to może oznaczać dla producentów.
![](/media/lib/311/n-grzyby-na-korzeniach-debu-6b0e77c42098c1f70c234c9ea7ca63a8.jpg)
Zanieczyszczenie środowiska szkodzi grzybom odżywiającym drzewa
8 czerwca 2018, 07:24Zanieczyszczenie środowiska negatywnie oddziałuje na europejskie grzyby mikoryzowe, które zapewniają drzewom niezbędne składniki odżywcze. To wyjaśniałoby trendy wskazujące na niedożywienie w lasach Starego Kontynentu.
![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.
![](/media/lib/283/n-mysz-z-jedzeniem-0c8c2ad228ffad0310a064fa34c4639b.jpg)
Bez pewnego enzymu z tkanki tłuszczowej myszy pozostają szczupłe na burgerowej diecie
4 maja 2018, 11:19Analizując mechanizmy molekularne leżące u podłoża otyłości, naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że jeśli z tkanki tłuszczowej myszy usunie się genetycznie enzym NAMPT, nawet na bardzo tłustej diecie gryzonie stają się całkowicie oporne na rozwój nadwagi czy otyłości.
![](/media/lib/305/n-rozchodnik-z-zielonego-dachu-3ce8826e89024044720e001ececdc505.jpg)
Zielone dachy zasiedlają organizmy glebowe przyniesione przez ptaki i prądy powietrzne
9 kwietnia 2018, 09:04Gatunki, które nie potrafią latać, dostają się na zielone dachy dzięki ptakom czy prądom powietrznym.
![](/media/lib/304/n-zatoka-maunalua-fbe645e00674fc064f9b6f89a71fc687.jpg)
Wiadomo, jak wysięk wód gruntowych wpływa na wzrost rafy koralowej
28 marca 2018, 15:08W strefach przybrzeżnych dopływająca woda podziemna (ang. submarine groundwater discharge, SGD) jest ważnym źródłem słodkiej wody, a także związków organicznych, substancji biogennych czy metali. Ostatnie badania pokazały, w jaki sposób SGD wpływa na wzrost rafy koralowej.
![](/media/lib/303/n-oskrzelka-niwalna-07b8a4fbc52fd069f822ba7ae9c94164.jpg)
Ile porostów występuje w Alpach? Dużo, bo ponad 3 tys.
14 marca 2018, 07:34Alpy są domem dla ponad 3 tys. porostów.
![](/media/lib/303/n-rowerzysta-9c0eb70bea7e209b5f1aad8a135b9215.jpg)
Aktywność fizyczna zachowuje nas w zdrowiu i opóźnia starzenie się
9 marca 2018, 14:09Aktywność fizyczna pozwala utrzymać nas nie tylko w zdrowiu, ale i powoduje, że ciało jest młodsze niż wiek metrykalny. Przekonują o tym badania przeprowadzone przez naukowców z University of Rigmingham i King's College London.